T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI          
ÇARMUZULE SAĞLIĞI MERKEZİ                                                                              

Çocuk Sağlığı

0-1 Yaş Arası Dönemde:
Düşme, boğulma, yanık, zehirlenme kazaları sık görülmektedir.
Kazaların Önlenmesi İle İlgili Öneriler
Karyola seçimi bebek için uygun olmalı, karyolanın kenarları daima çekili olmalı, bebek odada 5 dk  bile yalnız bırakılacaksa karyolasına koyulmalı,

Devamını oku...

Çocuklukta yüksek kan basıncının saptanması ve tedavisinin ileri yaşlardaki ateroskleroz, kalp ve beyin hastalıkları görülmesini azaltacağı bilinmektedir. Bu nedenle erken takip ve tedaviden faydalanabilecek bu çocukları tanımlama çok önemlidir. 

Devamını oku...

Çocukların kakaları ve çişleri geldiğini farkedip, tutarak tuvalete kadar ulaşmaları için belirli bir nörolojik ve duygusal gelişime ulaşmış olmaları gerekir. Rektum ve anüsün bu özellikleri kazanması en erken 18. ayda, mesane ve üretranın ise 24. ayda gerçekleşir. Kızlar tuvalet eğitimini erkeklere göre bir kaç ay daha erken başarabilirler. Bu nedenle bu yaşlardan önce tuvalet eğitimi için zorlanmaları yanlış olur. Ayrıca bu yaşlar çocuğun “anal dönem” olarak nitelenen kendi bedenine sahip çıkması, kendine ait hiç bir şeyi başkaları ile paylaşmaması, çevreden gelen uyarılara olumsuz yanıtlar vermesi ile belirgileşen bir yaş dönemidir. İkinci yaş birinci ergenlik dönemi diye de nitelendirilebilir.

Devamını oku...

Süt çocuklarında bezlerin sürtündüğü bölgelerde veya koltuk altı gibi kapalı kısımlarda sıcaklık, nem, tahriş sonucu gelişir. Deri kızarmış ve şişmiştir, yer yer soyulur.Pişiğin asıl nedeni nemlilik ve buna eşlik eden idrar, dışkı, sabun ve deterjanların yarattığı kimyasal zedelenmedir. Süt çocuklarında kullanılan plastik külotlar havalanmayı engellediği için pişik oluşma koşullarını hazırlar.

Devamını oku...

Beslenme sorunu düşünülen hastanın ailesine sorulması gereken sorular şunlardır:
Yemeye başlarken nasıl davranır? İştah kaybı var mı?
Siz onu yedirmeye başlarken neler hissedersiniz?
Sonra ne olur? Ne kadar sürer? Nerede oturur?
Bazen bebekler yemezse anneler o kadar sıkılabilir ki bir yolunu bulup zorla yedirirler, sizin de bazen zorladığınız oluyor mu? Nasıl?
Öğün bittiğinde ne hissedersiniz, çocuğunuz ne hisseder?

Devamını oku...

Bebeklerin dişleri ilk 6. aydan itibaren alt ön kesici dişlerle başlar ve 24-30. aylar arasında 10 adet üst çenede 10 adet alt çenede 20 adet süt dişi tamamlanır. Beslenme bozuklukları, gıdasızlık, beslenme bozukluğu mine hipoplazilerine sebep olduğundan ilk dişlerin sürmesiyle beraber bebeğin bir diş hekimi muayenesi de önerilmelidir.

Devamını oku...

Yalnızca avuç içi soluk, parmak uçları pembeyse kansızlık
Avuç içi yanı sıra parmak uçları da soluksa ağır kansızlık olarak değerlendirilir.
Kansızlık olasılığının arttığı grup ve durumlar:

Devamını oku...

Doğumdan 6. Aya kadar:
Bebek 6. Ayın sonuna kadar sadece anne sütüyle beslenmelidir.
Başka hiçbir besin ya da içecek ( su, çay, meyve suyu, inek sütü, ticari mama) verilmemelidir.
Bebek her istediğinde, gece ve gündüz, günde toplam en az 8 kez emzirilmelidir.

Devamını oku...

Beslenme yetersizliği beslenmede değişik derecelerde protein ve enerji eksikliği sonucu oluşan, en sık süt çocukları ve küçük çocuklarda rastlanan, sık olarak enfeksiyonların da eşlik ettiği bir hastalıklar bütünüdür.

Devamını oku...

Akciğer dokusunun enfeksiyonudur. Zatürre ülkemizde 0-4 yaş arası çocuklarda ilk sıradaki ölüm nedenidir.

Devamını oku...

Ateş eşliğinde ortaya çıkan havaledir. Çocukluk çağı havalelerinin en sık görülenidir. Sıklıkla 6 ay- 5 yaş arası çocuklarda, en sık 18-22 aylar arasında görülür. Ailesel geçişin olduğu düşünülmektedir.
Havale bilinç kaybı, gözlerde kayma, dudaklarda morarma, nefesin kesilmesi, vücudun tümü ya da bir bölümünde kasılma, idrar veya dışkı kaçırma şeklinde ortaya çıkabilir. Havale öncesi ya da sonrasında 38,5 derece veya üstünde ateş vardır.

Devamını oku...

Orta kulak ve havalı boşluklarının enfeksiyonudur. Şiddetli kulak ağrısı, çocuklarda ağlama ve huzursuzluk, ateş,işitme azlığı,kusma, kulak kepçesini kurcalama, geçirilmiş nezle öyküsü vardır.Bu dönemde çocuğun bol sıvı alması sağlanmalıdır.

Devamını oku...

Boğaz enfeksiyonu bademcikler ve etrafındaki dokunun enfeksiyonudur. Ateş, boğazda yanma-karıncalanma-ağrı, bademciklerde şişlik ve kızarıklık temel belirtileridir. Ateş, halsizlik, iştahsızlık, çocuklarda emme-yeme isteksizliği, baş ağrısı boğaz enfeksiyonunda ilk ortaya çıkan ve bir-iki gün içinde giderek şiddetlenen belirtilerdir.

Devamını oku...

Çocukluk çağında sık görülen, deride çeşitli tipte döküntüler, bazen de ateşle seyreden hastalıklardır. Başlıcalarını kızamık, kızamıkçık, kızıl, suçiçeği oluşturur. Ayrıca birçok sistemik, alerjik ve bulaşıcı hastalığa döküntü eşlik edebilir.

Devamını oku...

İdrar yolu enfeksiyonu çocukluk çağında en sık görülen enfeksiyonlardandır, bir yaşın altında erkeklerde, bir yaşın üstünde kızlarda daha sık görülür.

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle bölgesel olarak bulunan mikropların bulaş yoluyla idrar yollarına ulaşması sonucunda oluşur.

Yeni doğan döneminde; Ateş veya vücut ısısının düşmesi, emmeme, kilo alamama, huzursuzluk, kusma, ishal, uzamış sarılık, morarma görülür.

Devamını oku...

İshal dışkının normalden daha sulu ve (6 aydan büyük çocuklarda) günde 3 kezden fazla yapılması durumudur. Sık ancak normal kıvamda dışkılama ishal olarak kabul edilmez. Ayrıca anne sütü ile beslenen bebekler normalden daha sık ve yumuşak dışkılayabilir. Beş yaşından küçük çocuklarda ishalin en önemli tehlikesi, vücuttan ani olarak su ve tuz kaybı sonucu ölümdür. İyi beslenmeyen çocuklarda ishal daha sık görülür ve ağır seyreder.

Devamını oku...