T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI          
ÇARMUZULE SAĞLIĞI MERKEZİ                                                                              

Bebek Sağlığı

Anne Sütü bebeğimizin yaşamında doğumundan sonraki beklide en büyük mucizedir. Ona yaşamındaki en iyi başlangıcı sağlamaktadır. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek ve çocuk anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri diğer enfeksiyonlardan dolayı kaybedilmektedir. Bebeğinizi doğumdan itibaren 6 aylık olana kadar tek başına anne sütü ile beslenmesi ve sonrasında ise ek besinlerle birlikte olmak şartıyla en az 2 yaşına kadar da anne sütü ile beslenmeye devam ettirilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir.

Devamını oku...

0-1 Yaş Arası Dönemde

Düşme, boğulma, yanık, zehirlenme kazaları sık görülmektedir.

Kazaların Önlenmesi İle İlgili Öneriler

Devamını oku...

Uykusu bozulmuş bebekte organik bir neden bulunmuşsa tedavi edilmelidir. Organik neden yoksa: Bebeğin gündüz uyku süresinin ardışık 3-4 saatle kısıtlanması, Her defasında bebeğin kendi karyolasında uyutulması, Karyolaya koyma zamanında bebeğin uyanık ama uykulu olması, Yatağına onu sakinleştirici bir uyku nesnesi ( oyuncak, sevdiği battaniye) konması, Bebek ses çıkarır çıkarmaz koşmayıp uykuya yeniden dalma fırsatı verilmesi, Bebek iyice uyanır yanına gitmek gerekirse kucağa alıp yataktan çıkarılmaması, Onu yatakta tutup uyuturken yapılan alışıldık davranışların yinelenmesi, Gece beslenme miktarı ve süresinin yavaş yavaş azaltılması, Huzursuz bebeği yatağından tümüyle çıkartarak gezdirilmemesi, Hastalık sırasındaki düzen bozulmalarının sürüp gitmesine izin verilmemesi
Organik nedenler: Daha önce uykuları düzenli olan bir bebekte uyku sorunları ortaya çıkmışsa önce organik nedenleri ayırt etmek gerekir; burun tıkanıklığı, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşları, raşitizm, demir eksikliği anemisi, barsak parazitleri, inek sütü allerjisi, gastro-özofageal reflu, diş çıkarma, tıkayıcı uyku apnesi sendromu ve üst hava yolları direnç sendromu.

Devamını oku...

Sağlıklı yeni doğan bebekler günde 15-18 saat uyurlar bunun 6 saat kadarı gündüz uykusudur. Prematürelerin uyku süreleri miadında bebeklere göre daha kısa ve uyku uyanıklık mekanizmaları daha düzensizdir. Yeni doğan sonrası dönemde uyku özellikle gündüzleri gittikçe azalarak 6 ay dolaylarında günde 12-14 saate iner bunun ancak 2-3 saatini gündüz uyurlar.

Devamını oku...

Ateş genelde vücudun herhangi bir enfeksiyona tepkisidir. Yeni doğmuş bebeklerde ateş ayrıca vücudun su kaybetmesi ya da sıcak iklimlerde bebeğin sıcakta fazla kalması dolayısıyla da ortaya çıkar. Ateş çeşitli şekillerde ölçülebilir: Koltuk altı Oral (ağız içinden ölçüm) Rektal (makattan ölçüm) Timpana (kulaktan ölçüm) Ölçümlerde hangi yöntemin uygulanacağı çocuğun yaşına göre belirlenebilir.

Devamını oku..